4 feb 2025 Wereld Kankerdag
Informatieve Markt over (na)zorg in de Regio Apeldoorn – 4 februari 2025
Locatie: Gelre ziekenhuizen Apeldoorn (centrale hal)
Tijdstip: 12.00 tot 16.00 uur

Diagnose kanker… en wat nu?
Kanker heeft gevolgen voor je dagelijks leven en voor dat van de mensen om je heen, tijdens maar ook na de behandelingen.
Het oncologiezorgnetwerk Apeldoorn e.o. biedt dicht bij huis zorg en hulp tijdens en na de medische behandeling van kanker.
Bij de behandeling tegen kanker kunnen bijwerkingen optreden die de kwaliteit van leven beïnvloeden. Vaak ontstaan er lichamelijke klachten of problemen met het dagelijks functioneren. Daarnaast hebben veel patiënten psychische klachten of problemen op het gebied van relaties en gezin, werk en inkomen, of uiterlijk. Ook ervaren veel patiënten een ‘zwart gat’ nadat hun behandeling in het ziekenhuis is afgerond.
Er is zowel tijdens als na de behandeling tegen kanker veel zorg en ondersteuning beschikbaar, maar niet iedereen weet de weg naar de juiste hulpverleners te vinden. Het oncologiezorgnetwerk Apeldoorn e.o. is er om daarbij te helpen. In het oncologiezorgnetwerk Apeldoorn e.o. werken (zorg)professionals uit de regio Apeldoorn, Vaassen, Epe en Eerbeek samen aan het zichtbaar maken en verder verbeteren van de medische, paramedische en niet-medische oncologische zorg in de regio Apeldoorn en omgeving.
Initiatiefnemer en voorzitter Karen Keus-Jansen: ‘Als oncologiezorgnetwerk Apeldoorn e.o. willen wij dicht bij huis zorg en hulp bieden, zowel tijdens als na de medische behandeling van kanker. Wij vinden het belangrijk dat mensen de weg naar de juiste hulpverleners weten te vinden. Wij kennen de zorgkaart goed en werken vaak samen met andere hulpverleners uit het netwerk, en dat is belangrijk, gezien de hoeveelheid en de complexiteit van de (rest)klachten.
Oncologische zorg gaat voor ons niet alleen om het overleven van de ziekte. De kwaliteit van leven tijdens en na kanker is net zo belangrijk: een goede fysieke conditie hebben, meedoen in de maatschappij, het dagelijks functioneren, mentaal gezond zijn en zingeving.’
Om meer inzicht te geven in de beschikbare (na)zorg in de regio organiseren wij op 4 februari 2025 Wereldkankerdag in Gelre Apeldoorn een uitgebreide informatiemarkt.
Deze markt is bedoeld voor mensen met kanker, voor mensen die leven met de gevolgen ervan, voor hun naasten en voor mantelzorgers.
Tijdens deze informatiemarkt krijg je een breed overzicht van de beschikbare zorg en ondersteuning in onze regio. Bezoekers kunnen informatie vinden over en in gesprek gaan met de oncologieverpleegkundigen van Gelre Ziekenhuizen en zorgprofessionals van betrokken organisaties uit de regio. Zij zijn gespecialiseerd in oncologie(behandelingen), bewegen, voeding, omgaan met de gevolgen van ziekte en verlies, zingeving, reïntegratie, palliatieve zorg en mantelzorg. (Voor een uitgebreide beschrijving van de aanwezige organisaties, zie onderaan deze pagina.) Je kunt in gesprek met ervaringsdeskundigen en met geestelijke verzorgers uit het Gelre Apeldoorn of elders uit de regio. Er is een uitgebreide boekenstand. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten, zodat het hele gezin welkom is. Zo is er een voorleeshoek, kan er geknutseld worden en als speciale gast is de clown Fred Kroket van de partij. Ook kunt u terecht voor een ontspannende handmassage met etherische oliën. En natuurlijk zijn er zitjes waar u even iets kunt eten of drinken.
Daarnaast worden er vier verschillende workshops georganiseerd (zie hieronder). Vanwege het beperkte aantal plaatsen bij de workshops, is van tevoren aanmelden noodzakelijk. Het inschrijfformulier vindt u hier. https://forms.gle/PHnNypNmXc1aXhm88.
De informatiemarkt vindt plaats in de lager gelegen terrastuin naast de centrale hal van Gelre Apeldoorn. De toegang is gratis en is inclusief een hapje en een drankje.
Kom langs en ontdek welke zorg en ondersteuning er voor jou is!
Overzicht workshops en standhouders
Workshops
Vanwege het beperkte aantal plaatsen bij de workshops, is van tevoren aanmelden voor de workshops noodzakelijk. Het inschrijfformulier vindt u hier. https://forms.gle/PHnNypNmXc1aXhm88.
Workshop 1: 12.00 -12.45 uur
Kanker, werk en re-integratie
Werken na kanker of chronische ziekte is niet altijd makkelijk. Wat zijn je rechten en plichten? Wie kan je helpen bij de re-integratie? Wat is de rol van het UWV?
In deze workshop zullen de ervaren coaches van Stap Nu uitleg geven over bovenstaande en andere vragen. Stap Nu is een landelijk werkende organisatie met coaches die werknemer en werkgever bijstaan met verzuimbegeleiding, werkbehoud en re-integratie bij kanker. Zij begeleiden in de vorm van coaching en Spoor 1, Spoor 2 & Spoor 3 trajecten. Ook als je ondernemer bent of een uitkering van het UWV ontvangt, kunnen zij je begeleiden.
Workshop 2: 13.00 – 13.45 uur
Ademhaling
In het kader van Integrative medicine en leefstijlgeneeskunde biedt Kelly
Dollenkamp, Physician Assistant van Gelre Ziekenhuizen, een workshop
ademhaling.
Integrative medicine en Leefstijlgeneeskunde richt zich op het inzetten van o.a.
leefstijl als onderdeel van de behandeling van ziekten. Gezonde voeding, voldoende
bewegen, maar ook uitgerust wakker worden en het verminderen van stress kunnen
een positieve bijdrage leveren aan kwaliteit van leven bij ziekte, en zelfs bij het
voorkomen van verergering of zelfs genezing.
Tijdens de workshop zal kort de anatomie en pathofysiologie van ademhaling
uitgelegd worden. De relatie met angst en stress wordt uiteengezet.
Oefeningen om rustiger adem te halen kunnen helpen om je lichaam te ontspannen
en je geest rustiger te maken. Daardoor kunnen klachten (tijdelijk) minder worden.
Ook bij angst of stress zijn ademhalingsoefeningen belangrijk. Je kunt ze ook doen
vlak voordat je een medisch onderzoek of behandeling krijgt. Dat kan helpen om
rustiger te worden.
Workshop 3: 14.00 – 14.45 uur
Het chemobrein
In deze workshop, die wordt begeleid door oncologieverpleegkundige Jeroen Martijn Plette, staat het onderwerp chemobrein centraal.
Chemobrein is het verlies van mentale scherpte en helderheid. Dit is een impactvol probleem, dat veel patiënten tijdens en na de behandeling tegen kanker ervaren (en niet alleen na chemotherapie). In de workshop staan we stil bij wat een chemobrein is en wat de mogelijke oorzaken zijn, maar ook bij wat kan helpen om hier mee te leven of de klachten te verminderen. Deze adviezen zijn verzameld bij eerdere bijeenkomsten met lotgenoten. Wees welkom om ervaringen of tips te delen.
Workshop 4: 15.00 – 15.45
Kanker dicht bij het gezin
Ziekte in het gezin kan grote invloed hebben op de ontwikkeling van een kind of jongere, op ouders en op de gezinsdynamiek. Linde Tornabene-Poesse begeleidt gezinnen preventief bij dit proces. Hoe kun je je kind betrekken bij het ziek zijn? Hoe leg je uit wat de ziekte, behandelingen of mogelijk een komend overlijden inhoudt? Hoe kun je de aanwezige emoties ondersteunen? Haar begeleiding is afgestemd op de hulpvraag, op de behoefte en de ontwikkeling van het kind/ de jongere en op de ouder(s). Zowel individuele als gezamenlijke begeleiding behoort tot de mogelijkheden.
Tijdens dit inloop vragenuur kun je kennismaken met boeken, spelmateriaal en creatieve materialen die ondersteunend kunnen zijn voor kind en gezin, wanneer kanker dichtbij komt. Linde beantwoordt met aandacht individuele vragen die er mogelijk zijn.
Vanwege het beperkt aantal plaatsen bij de workshops, is van tevoren aanmelden voor de workshops wel noodzakelijk. Het inschrijfformulier vindt u hier. https://forms.gle/PHnNypNmXc1aXhm88
Standhouders
Boekhandel Broekhuis
Boekhandel Broekhuis is aanwezig met een selectie van zeer lezenswaardige boeken voor en door mensen met kanker.
Boekhandel Broekhuis is al meer dan 150 jaar een vertrouwd adres voor de boekenliefhebber, met winkels in Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Deventer en sinds 2022 ook in Apeldoorn, aan de Hofstraat (op de plek waar vroeger Intersport/Sporthuis Jonker zat).
Borstkanker Vereniging Nederland (BVN)
Wij zijn er voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Om te zorgen dat jij toegang krijgt tot goede zorg. Om je vragen te beantwoorden. Om je te steunen. Wat vooral belangrijk is, is dat jij toegang hebt tot betrouwbare informatie. Die vind je bij ons.
Wij hebben veel informatie over borstkanker in al haar verschijningsvormen. We informeren je over bijvoorbeeld de diagnose, onderzoeken en verschillende behandelingen. Het lezen en begrijpen van deze medische informatie helpt je om uit te zoeken wat op jou van toepassing is. Het kan je ook helpen in het gesprek met je zorgverlener. We bieden keuzehulpen, zelfhulpprogramma’s en andere online ondersteuning. Je kunt met ons je ervaringen delen en er zijn veel mogelijkheden om lotgenoten te spreken.
Centrum voor levensvragen
Wanneer uw leven ingrijpend verandert, kan praten met een geestelijk verzorger zinvol zijn. Geloofskwesties kunnen hierbij aan de orde komen, maar dit hoeft niet. Gesprekken met een geestelijk verzorger zijn niet zozeer gericht op praktische doelen maar vooral ruimte biedend, onderzoekend en stimulerend.
U kunt een beroep doen op het Centrum voor Levensvragen voor ondersteuning door een geestelijk verzorger bij levensvragen als
● Waarden: Wat is voor mij belangrijk in de komende tijd?
● Relaties: Wie staan er om mij heen? Welke steun heb ik nodig?
● Basis en richting: Waar mag ik op vertrouwen? Welke kant wil ik op in het leven?
● Betekenis: Waarom overkomt mij dit? Welke plaats heeft dit in mijn levensverhaal?
● Perspectief: Wat staat mij te wachten? Wat mag ik verwachten? Wat geloof ik?
Circle of Hope
The Circle of Hope staat mensen die ongeneeslijk ziek zijn, graag bij in hun reis naar innerlijke rust en bewustzijn. Wij gunnen mensen die niet meer beter worden een plek om te reflecteren, te verbinden en kracht te vinden in het hier en nu. Door tijdens een retreat activiteiten met lotgenoten aan te gaan kunnen zij de kracht van ‘samen’ ervaren.
Deze retreat is een plek voor hen die handvatten zoeken om beter met hun situatie om te gaan en steun willen vinden bij lotgenoten. Medische begeleiding is tijdens het retreat altijd in de buurt, zodat zij met een gerust hart deel kunnen nemen.
De Kap
Meer mensen dan je denkt hebben dagelijks hulp of zorg nodig, terwijl zij niet in aanmerking komen voor professionele zorg en geen beroep kunnen doen op familie of vrienden. Stichting De Kap koppelt mensen die hulp of zorg nodig hebben aan Apeldoorners die graag wat voor een ander willen doen. Een paar uurtjes kunnen soms al een wereld van verschil maken in het leven van een ander. Daarnaast ondersteunt De Kap mensen die langdurig mantelzorgen voor een familielid of vriend. Bij De Kap staan zo’n 7.000 mantelzorgers ingeschreven. De vorm van mantelzorg kan enorm variëren.
Ergotherapie
Ergotherapie kan ingezet worden wanneer dagelijkse activiteiten niet meer (volledig) lukken ten gevolge van aanhoudende (vermoeidheids)klachten.
U wilt uw leven weer inrichten, tijdens de behandeling of nadat uw behandeling in het ziekenhuis is afgerond. Betekenisvolle activiteiten zoals uw werk, uw gezin runnen, sociale contacten weer oppakken, huishoudelijke taken, hobby en sport beoefenen wilt u oppakken. Weer vooruit kijken, uw grenzen opzoeken. Maar de dagelijkse praktijk zet u (steeds weer) terug. De ergotherapeut kan dan een tijdje met u meelopen om op zoek te gaan naar een adequate balans tussen uw verschillende activiteiten en rustmomenten. Waar mogelijk kunnen uw dagelijkse activiteiten gedoseerd opgebouwd worden.
Wanneer terugkeer naar werk en/of het oppakken van dagelijkse activiteiten niet meer lukt, kan de ergotherapeut meekijken welke voorzieningen ingezet kunnen worden. Het doel kan enerzijds zijn het vergroten van uw zelfstandigheid en veiligheid. Anderzijds kan de focus ook liggen op voorkomen van complicaties en/of behoud van comfort. Samen gaan we op zoek naar een passende oplossing voor de vraag die voor u centraal staat. Dit kan in de ergotherapiepraktijk of bij u thuis, afhankelijk van de vraag die u heeft.
ForMotion
Sommige vrouwen krijgen na een borstoperatie (mastectomie) last van lymfoedeem. In sommige gevallen is een speciale behandeling, zoals compressietherapie, nodig. Bijvoorbeeld met een armkous. Bij ForMotion Orthopedie (v/h ProReva, orthopedisch maatwerk) ben je hiervoor aan het juiste adres. Zij werken samen met oedeemfysiotherapeuten in de regio en zorgen voor hulpmiddelen op maat.
Daarnaast kun je op onze locaties in Zwolle en Amersfoort terecht voor Mammacare. Hier kun je een borstprothese aan laten meten en/of aangepaste lingerie aanschaffen. Onze mammacare-specialisten geven je advies dat helemaal is afgestemd op jouw situatie.
Op de informatiemarkt kun je de experts van ForMotion ontmoeten. Zij laten je voorbeelden zien, hebben informatiemateriaal, en beantwoorden graag al je vragen.
Gelre Oncologisch Centrum
Zorgprofessionals van het Gelre Oncologisch Centrum van Gelre ziekenhuizen geven voorlichting over verschillende kankersoorten, zoals longkanker, borstkanker, kanker van het maagdarmkanaal, kanker bij jong volwassenen (AYA-zorg) en integrale geneeskunde. Zij vertellen u graag welke onderzoeken en behandelingen Gelre Ziekenhuizen biedt. Praktische vragen zijn ook meer dan welkom! Bijvoorbeeld: ‘Hoe vaak is een stoma nodig bij een darmoperatie en hoe ziet dat er dan uit?’ Of: ‘Wat kan ik zelf doen om zo fit mogelijk mijn behandeling te ondergaan en bijwerkingen te minimaliseren?’
Innopastry
Met speciaal ontwikkelde eiwitrijke en gemakkelijk te eten tussendoortjes en desserts helpt Innopastry consumenten om voldoende eiwit binnen te krijgen. Maak kennis met de (mini) Bouwsteentjes en de Easy-to-Eat.
Bouwsteentjes zijn smaakvolle gebakjes verrijkt met hoogwaardig eiwit dat alle essientiële aminozuren bevat. De Bouwsteentjes zijn geen maaltijdvervanger, maar een echte traktatie.
Een mini-Bouwsteentje heeft het formaat van een petitfour, maar bevat meer eiwit dan twee volkoren boterhammen. Daarmee zijn Bouwsteentjes heel geschikt als je gedurende de dag iets extra’s nodig hebt. Easy-to-eat is voor iedereen die extra eiwit goed kan gebruiken, maar ook speciaal voor mensen die dikvloeibare, fijngemalen voeding consumeren. Easy-to-Eat is een gemakkelijk te eten tussendoortje of dessert op basis van frisse zuivel. Het is glutenvrij, het is zacht zonder stukjes en reageert niet op speeksel: het blijft dik vloeibaar.
IPC therapie
Demonstratie en uitleg over een innovatief hulpmiddel voor thuis, speciaal ontwikkeld door Doove Care Groep, voor mensen met lymfoedeem: IPC Therapie (pneumatische compressie).
Le Salon Tamara
Wij zijn een kapsalon en schoonheidssalon in één. Bij ons kunt u terecht voor specifieke behandelingen bij chemokuren. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in haarwerken op maat voor dames, heren en kinderen. Als erkend leverancier van haarwerken kunt u er zeker van zijn dat Le Salon Tamara voldoet aan alle geldende leveringsvoorwaarden en wettelijke bepalingen.
Is vervoer door omstandigheden moeilijk voor u, dan regelen wij dit voor u. Het is ook mogelijk de haarwerkbehandeling te laten plaatsvinden bij u thuis of op een andere door u te bepalen locatie, zoals bijvoorbeeld een ziekenhuis.
Massagepraktijk Gerda Oosthuizen
Massage is een uit onderzoek bewezen methode die zorgt voor ondersteuning en helpt bij herstel. Je lijf heeft namelijk heel veel te verduren (gehad) en dat merk je tijdens en na de behandelingen. Massage kan een moment van ontspanning bieden en kan helpen bij het verminderen van ziekteverschijnselen zoals pijn, misselijkheid of vermoeidheid, angst, eenzaamheid, slecht slapen of stress. Zowel tijdens een behandeling, maar zeker ook erna.
Gerda Oosthuizen geeft een massage altijd vanuit oprechte aandacht, contact en respect. Je hoeft even helemaal niets, alleen maar voelen en ervaren hoe het is om zonder een medisch doel aangeraakt te worden. Ontspanning en rust.
Netwerk Palliatieve Zorg Oost Veluwe e.a.
‘Praat vandaag over morgen.’ Dat is het thema in de gezamenlijke stand van onder meer het Netwerk palliatieve zorg in Oost-Veluwe, Team Ondersteunende Palliatieve Zorg van Gelre Ziekenhuizen en het Centrum voor Levensvragen.
Palliatieve zorg is gericht op de kwaliteit van leven als genezing niet meer mogelijk is. Naast medische en lichamelijke zorg, zoals het voorkomen en verlichten van pijn, is er aandacht voor mentale en sociale steun en geestelijke zorg wanneer het eind van het leven nadert. Ziekenhuis, huisartsen, medisch specialisten, thuiszorgorganisaties, verpleeg-en verzorgingshuizen en vrijwilligersorganisaties werken samen met als doel; de aanwezige zorg optimaal in te kunnen zetten. Uitgangspunt is dat de patiënt zelf de regie voert of op verzoek hierin wordt ondersteund.
U bent van harte welkom bij onze informatiestand. Uiteraard kunt u ook plaatsnemen op het ‘Praat vandaag over morgen-bankje’ voor een mooi gesprek.
Oedeemfysiotherapie
Lymfoedeem is een ongewone ophoping van vocht in het lichaam en komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Maar het kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeluk. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht op verschillende manieren te stimuleren door bijvoorbeeld manuele lymfedrainage, compressie en oefentherapie.
Oncologiediëtisten
Kanker vraagt veel van het lichaam. Goede voeding kan, in combinatie met voldoende beweging, bijdragen aan een goed gewicht en aan behoud of opbouw van spiermassa. Daardoor stijgt de kans op een optimaal verloop van een behandeling, op een maximaal herstel en een betere kwaliteit van leven. Daarnaast is het vaak nodig om extra energie en voedingsstoffen te gebruiken om in goede conditie te blijven. Ook kan het zijn dat u uw voeding moet aanpassen omdat u voeding gerelateerde klachten heeft als gevolg van de kanker of de behandeling.
De aanwezige oncologiediëtisten van Verian, Diëtheek en Bewust Vitaal
kunnen u deze middag o.a. praktische adviezen geven op het gebied van goede voeding, smaakverandering, slikproblemen en onbedoeld gewichtsverlies.
Oncologiefysiotherapie
Een oncologiefysiotherapeut onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met kanker met lichamelijke en psychische klachten die komen door kanker of de behandeling ervan. Bijvoorbeeld spanningsklachten, pijn, fibrose, neuropathie, verminderde beweeglijkheid en spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid. Een oncologiefysiotherapeut kan daarnaast adviezen geven over het bepalen van je grenzen en het opbouwen van je conditie. Ook kan de oncologiefysiotherapeut je helpen bij het aanleren van zelfmanagement en bij bewegen.
Oncologiezorgnetwerk Apeldoorn e.o.
Het Oncologiezorgnetwerk Apeldoorn werkt aan het zichtbaar maken en verder verbeteren van de medische, paramedische en niet-medische oncologische zorg in de regio Apeldoorn en omgeving.’
In het Oncologiezorgnetwerk Apeldoorn e.o. werken verschillende (zorg)professionals uit de regio Apeldoorn, Vaassen, Epe en Eerbeek samen. Zij kennen de zorgkaart goed en werken vaak samen met andere hulpverleners uit het netwerk, en dat is belangrijk, gezien de hoeveelheid en complexiteit van de (rest)klachten. Initiatiefnemer en voorzitter Karen Keus-Jansen: ‘Als oncologiezorgnetwerk Apeldoorn e.o. willen wij dicht bij huis zorg en hulp bieden, zowel tijdens als na de medische behandeling van kanker. Oncologische zorg gaat voor ons niet alleen om het overleven van de ziekte. De kwaliteit van leven tijdens en na kanker is net zo belangrijk: een goede fysieke conditie hebben, meedoen in de maatschappij, het dagelijks functioneren, mentaal gezond zijn en zingeving.’
Pavette
Wij zijn gevestigd in de centrale hal van Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn. Bij ons kun je onder andere terecht voor haarwerk en borstprotheses. Wij nemen de tijd om je in alle rust deskundig te adviseren. Met een medische indicatie kom je in aanmerking voor een vergoeding van jouw zorgverzekering. Pavette regelt voor jou het gehele declaratie traject.
Ons haarwerk is zo natuurgetrouw dat het eigenlijk onzichtbaar is. Het aanmeten is nauwgezet maatwerk, waarbij we volledig rekening houden met jouw persoonlijke situatie en wensen. Wij streven ernaar om jouw natuurlijke look zoveel mogelijk te laten terugkomen.
Naast haarwerk leveren wij ook borstprothesen, lingerie en badkleding. Onze mammacare adviseuses staan altijd voor u klaar en kijken samen met u naar de beste, mooiste en meest natuurgetrouwe oplossing. Zij nemen de tijd voor een deskundig advies.
In onze stand is ook iemand aanwezig die haarwerk reparaties uitvoert.
Podotherapie
Door de behandeling van kanker kunt u last krijgen van voetklachten. Een oncologisch podotherapeut heeft kennis van neuropatische klachten en van andere bijwerkingen aan de voeten van behandelingen tegen kanker. Het doel is om uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden.
Praktijk in het Maanlicht
Ziekte in het gezin kan grote invloed hebben op de ontwikkeling van een kind of jongere, op ouders en op de gezinsdynamiek. Linde Tornabene-Poesse begeleidt gezinnen preventief bij dit proces. Hoe kun je je kind betrekken bij het ziek zijn? Hoe leg je uit wat de ziekte, behandelingen of mogelijk een komend overlijden inhoudt? Hoe kun je de aanwezige emoties ondersteunen? Haar begeleiding is afgestemd op de hulpvraag, de behoefte en de ontwikkeling van het kind/ de jongere en de ouder(s). Zowel individuele als gezamenlijke begeleiding behoort tot de mogelijkheden.
Praktijk Noord-Oost Veluwe
Vera Groeneveld-Rodermond, is GZ-psycholoog, gezondheidspsycholoog en eigenaar van Praktijk Noord-Oost Veluwe. Zij is gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van mensen die geconfronteerd worden met kanker (of een andere levensbedreigende ziekte). Het doel van de behandeling is om u voldoende handvatten te bieden, zodat u het gevoel heeft weer op eigen kracht verder te kunnen. Belangrijk bij iedere behandeling is het betrekken van uw naasten bij de behandeling. Dit gebeurt uiteraard alleen als u daar zelf ook achter staat en toestemming voor geeft.
Proudbreast
De missie van Proudbreast is om de kwaliteit van leven na mastectomie te vergroten. De Qup, een comfortabele borstprothese, is ontwikkeld vanuit de doelgroep (vrouwen zonder borsten), dus door vrouwen die ze zelf dragen. Hierdoor weten ze precies wat prettig zit en wat comfort geeft. Ze lijken niet op borsten, maar zijn juist ademend, lichter, zachter, geschikt om actief mee te sporten en te zweten en kunnen ook in gewone lingerie gedragen worden. Zodat jij kunt shinen op jouw manier, zonder je zorgen te maken over je borsten. Borstkanker laat diepe sporen na, zowel fysiek als emotioneel. Wij willen je inspireren en laten zien wat er wél kan, hoe ook jij je weg kunt vinden, net als vele anderen.
Samen055
Soms heb je vragen of zorgen en weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Soms lukt het gewoon even niet alleen. Of het nu gaat over geld, werk, ontmoeten, opvoeden of andere uitdagingen in het dagelijks leven: via Samen055 is hulp binnen handbereik. .
Samen055 bestaat uit zes samenwerkende organisaties; Centrum voor Jeugd en Gezin, Don Bosco, Gemeente Apeldoorn, MEE Samen, Stimenz en Zuid doet Samen. Zij werken intensief samen in de wijken. Tijdens de informatiemarkt zullen wijkconsulenten maatschappelijk werk aanwezig zijn. Onze medewerkers staan klaar om je te helpen. Samen kijken we welke hulp het beste bij jouw situatie past.
Stap Nu
Werken met en na kanker of chronische ziekte is niet altijd makkelijk. Wat zijn je rechten en plichten? Wie kan je helpen bij de re-integratie? Wat is de rol van het UWV?
Stap Nu is een landelijk werkende organisatie met coaches die werknemer en werkgever bijstaan met verzuimbegeleiding, werkbehoud en re-integratie bij kanker. Zij begeleiden in de vorm van coaching en Spoor 1, Spoor 2 & Spoor 3 trajecten. Ook als je ondernemer bent of een uitkering van het UWV ontvangt kunnen zij je begeleiden.
Stichting ‘kLEEF!’
Het inloophuis van Stichting ‘kLEEF!’ is een ontmoetingsplaats voor iedereen die, op welke manier dan ook, te maken heeft (gehad) met kanker. Bij ‘kLEEF!’ vind je een veilige plek waar ruimte is voor alles wat jou en je naasten bezighoudt. ‘kLEEF!’ biedt het hele jaar door activiteiten op het gebied van: bewegen, koken, muziek, schilderen en yoga. Regelmatig organiseren we ontmoetingsbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn eenmalig en hebben altijd een thema. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid/chemo brein. Of ze zijn voor een bepaalde doelgroep, zoals partners, jonge mensen of ouders met kinderen.
Team Ondersteunende en Palliatieve zorg (TOP)
Als genezing niet meer mogelijk is, richt de zorg van Gelre ziekenhuizen zich op het afremmen van de ziekte en/of het verminderen of voorkomen van klachten. Gelre ziekenhuizen beschikt over een Team Ondersteunende en Palliatieve zorg (TOP) dat om advies gevraagd kan worden voor begeleiding van u en uw naasten gedurende de gehele palliatieve fase. Daarbij ligt de nadruk op de kwaliteit van leven. Samen met de patiënt en naasten gaan we op zoek naar wat echt belangrijk is in de laatste fase van het leven, hoe lang of kort dit ook duurt. Hoe staat iemand in het leven, waar beleeft hij/zij plezier aan, wat geeft hem/haar steun?
Hierbij gaat het niet alleen om lichamelijke zorg nodig, maar ook ondersteuning op sociaal gebied, psychische hulp en geestelijke verzorging. Het belangrijkste doel is ervoor zorgen dat mensen een zo goed en prettig mogelijk leven hebben.
U kunt een gesprek met TOP aanvragen als u opgenomen bent, maar ook wanneer u alleen poliklinische zorg ontvangt. De Verpleegkundig Specialist (VS)/ Physician Assistants (PA) van het TOP is het vaste aanspreekpunt voor u. Verder bestaat het TOP uit verschillende medisch specialisten en andere disciplines zoals o.a. anesthesist, geestelijk zorg verzorgers, psychologen enzovoort. Het team werkt nauw samen met huisartsen, verpleeghuisartsen en hospice artsen.
Vérian Thuiszorg
De oncologieverpleegkundigen van Vérian Thuiszorg komen bij je thuis voor begeleiding, ondersteuning en advies op lichamelijk, sociaal, praktisch, psychisch en spiritueel vlak. Kennis van en inzicht in het ziekteproces en jouw eventuele behandelingen is daarbij belangrijk. De oncologieverpleegkundige luistert goed naar je wensen om zo de ondersteuning te bieden die nodig is. Ook jouw omgeving wordt daarbij nauw betrokken. Daarnaast kent de verpleegkundige de regionale aanbieders van zorg en kan hij/zij op basis van het gesprek met je en je naaste(n) thuis of online de weg wijzen naar passende aanvullende zorg en ondersteuning. Op de wijklocatie van Vérian, de Thuyskamer, dient de oncologieverpleegkundige infusietherapie toe of, als dat mogelijk is, thuis.